Следвайте Гласове в ТелеграмВ деня, когато се навършиха два месеца, откакто

...
Следвайте Гласове в ТелеграмВ деня, когато се навършиха два месеца, откакто
Коментари Харесай

БНБ крие заключения от проверката на Андрей Гюров

Следвайте " Гласове " в Телеграм

В деня, когато се навършиха два месеца, откогато Българска национална банка заяви, че е почнала инспекция за възможна несъответственост на подуправителя си Андрей Гюров, началник на ръководство „ Емисионно “, потърсих информация какви са резултатите от нея. Отговорите единствено демонстрираха, че централната банка по-скоро крие нещо и продължава да се подчинява на политически зависимости, макар властта, която получи сама да взема решение проблемите си. 

В края на тази публикация ще опиша за развиването на историята с присъединяване на Андрей Гюров в Изпълнителния съвет на Продължаваме промяната. Преди това обаче ето обстоятелства, които станаха известни през миналите седмици: 

Според декларацията на Андрей Гюров, подадена пред КПКОНПИ към 9 май 2023 година (https://register.caciaf.bg/2023/8134EC06-1A62-4D17-9543-6C6DE88759A9149906.xml) подуправителят на Българска народна банка е имал взимане в размер на 85 000 евро (166 000 лева.) по капиталов заем, като за правно съображение е посочено „ Договор за съдействие и взаимна активност “.

Според Търговския указател господин Андрей Гюров членува в Управителния съвет на „ Балкански- Паница Институт за научни търсения “. Това може да се случва единствено с позволение на Управителния съвет на Българска национална банка, като не е известно да има такова. Още повече, че в устава на неправителствената организация се показва, че тя може да прави и стопанска активност. В същото време законодателството е изрично – съгласно а Ал. 5 на Чл. 12 от Закона за Българска народна банка: „ Управителят и подуправителите не могат да правят друга активност с изключение на преподавателска или като членове на органите на сдружения, в които Българската национална банка има присъединяване, или на интернационалните организации по отношение на активността й. Те могат да правят неплатена активност с единомислещо решение на управителния съвет, доколкото не е налице спор на ползи “.

По тези тематики Българска народна банка е сигнализирана и от народни представители с техни обществени изявления от трибуната на Народно събрание и в коресонденция с Българска народна банка, която настояват, че са инициирали. 

„ Гласове “ получи информация, че има отчет по отношение на събитията, свързани с Андрей Гюров. Той е направен от член на Управителния съвет и Управителният съвет е решил, че документът би трябвало да се изпрати в Народното събрание като орган по назначението на Андрей Гюров и в КПКОНПИ като способен орган, чиято работа е да открива има ли несъвместимости сред заемана служба и съществуващи условия. На въпрос има ли подобен отчет, Българска национална банка не удостовери, само че и не отхвърли. 

Нашата информация сочи, че това е втори подред отчет. Първият е бил в поддръжка на господин Гюров, само че Управителният съвет го е отхвърлили и по този начин се стига до втория. По-същество предаването на информацията към Народно събрание и КПКОНПИ е измиване на ръцете, тъй като тъкмо преди година Народното събрание одобри промени в Закона за Българска народна банка, които разрешават на Управителния съвет да взима решения от сходно естество. Излиза обаче, че както се споделя в комедията „ Да, господин министър “ Много неща може да се случат, стига да не се случват за първи път “.

Според информацията на „ Гласове “ от решението на Управителния съвет до през днешния ден е предходна повече от една седмица, само че не е ясно КПКОНПИ и Народното събрание да са осведомени. За да я потвърдим или отхвърлим, попитахме Българска народна банка: Има ли решение на УС на Българска народна банка за сигнализиране на КПКОНПИ и Народно събрание по отношение на събитията, свързани с господин Гюров, възлагащо сигналът да се прати от шефа на Българска народна банка господин Димитър Радев, и то от коя дата е и изпълнено ли е? След двуседмична преписка с Българска народна банка за този въпрос помолихме централната банка да отговори в границите на четири часа, защото става дума за елементарни въпроси, чийто отговори могат да са „ да “ или „ не “, само че не изискват продължителни информации и съгласувания. 

Ако Българска народна банка твърди, че по този начин поднесена информацията е погрешна, постоянно може да изиска право на отговор и да посочи фактологията. В противоположен случай ще излезе, че Централната банка още веднъж се трансформира в организация, нехаеща за обществения си облик и подозренията за политически зависимости като в годините, когато се управляваше от Иван Искров. 

Какво мисли Софийски градски съд за партийната ангажираност на Андрей Гюров

Справка с фирменото дело на „ Продължаваме промяната “ в Софийски градски съд демонстрира, че партията е поискала съдът да заличи Гюров като член на изпълнителния съвет с молба, импортирана на 8 септември 2023 година, в случай, че той твърди, че е подал оставката си на 26 юли 2023 година, или цели 45 дни по-рано. Също, по закон Андрей Гюров би трябвало да се освободил от позицията си, в 30-дневен период от избирането му за подуправител на Българска народна банка. Това обаче не трогва неговата партия, която си живее със лична скорост. В последна сметка делото за изтриване на Андрей Гюров от Изпълнителния съвет е на 6 октомври 2023 година, а едвам на 19 октомври е оповестено решението, с което се позволява заличаването му. 

Попитахме Софийски градски съд:

Как арбитър Чомпалов се е убедил, че оставката на господин Андрей Гюров като член на Изпълнителния съвет на Политическа партия „ Продължаваме промяната “ в действителност е подадена на 26 юли 2023 година?
Има ли нотариална легализация на оставката на господин Гюров с тази дата?

Отговорът, който получихме е: При допускане на доказателствата, показани от молителя, са съобразени разпоредбите на Граждански процесуален кодекс и ЗПП, които за съответните вписвания не плануват условия за нотариалната инспекция на подписите. На въпрос по кое време се приключва фактическият статут на господин Андрей Гюров като член на Изпълнителния съвет на Политическа партия „ Продължаваме промяната “, Софийски градски съд дадоха отговор: „ От влизане в действие на решението настъпват и измененията, за които са позволени вписвания или заличавания на условия “. 

В тази цялост отговорите сочат нещо доста обезпокоително – първо, може да се вземе решение за промени в управлението на политическа партия и те да не станат забележими за света през формалните регистри близо три месеца – от оставката на Андрей Гюров на 26 юли до вписването на новия състав на Изпълнителния съвет без него на 19 октомври. Само от партията е зависело по кое време ще подаде документите, като при съществуване на повече мързел, е можело да се забави и повече от 45 дни. При тази лекомисленост обществото се нуждае от стоманени гаранции, че въпреки и със забавяне, работата най-малко е чиста и няма антидатиране (попълване и сключване на документи със задна дата).

Прехвърляне в КФН

Според няколко самостоятелни източника на „ Гласове “ Андрей Гюров е измежду спряганите имена за ръководител на Комисията за финансов контрол. Сегашният й ръководител Бойко Атанасов е с изминал мандат от една година. Другото име, което се спряга за ръководител е Цанко Арабаджиев, който е член на Управителния съвет на Българска банка за развиване и един от тримата й изпълнителни шефове. За него е известно, че е в другарски връзки с Владислав Панев, някогашен водач на съдружния сътрудник „ Зелено придвижване “. 

Цанко Арабаджиев е освобождаван от работата си в предходна банка, където е заемал длъжността „ анализатор “, на съображение член 328 от Кодекса на труда – заради „ липса на качества “. 

И двете евентуални номинации пасват на последните капризи на съпредседателя на Политическа партия – Кирил Петков, който изиска идващите назначения в регулаторите да са на по

 

литически фигури, с цел да се знае и коя партия носи отговорност за следствията от избора им. 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР